Inzet drones voor bestrijding van een virusuitbraak (COVID-19)

drone-boven-stad

Inzet drones voor bestrijding van een virusuitbraak (COVID-19)

Meer en meer bewijzen drones hun meerwaarde op het gebied van veiligheid in onze dagelijkse levens en werkzaamheden. De wereld is momenteel in de greep van de uitbraak van het Coronavirus waardoor vanuit de overheid verschillende maatregelen worden genomen. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het virus zich gecontroleerd verspreid met als doel de zorg niet te overbelasten. In de tijd waarin onderling contact zoveel mogelijk vermeden moet worden, bewijst de drone door de inzet bij bestrijding van deze pandemie opnieuw haar meerwaarde. Op vrijdag 27 maart was hiervoor de eerste testvlucht in Nederland. In samenwerking met politie en Veiligheidsregio Noord-Holland voerde Drone Flight Company een aantal vluchten uit met een drone waarop een speaker bevestigd was. Op deze manier werden mensen die te dicht bij elkaar waren, op afstand verzocht om zich aan de ‘social distancing’ maatregelen te houden. Naast deze toepassing werden drones ook al ingezet om primaire levensmiddelen op locatie te bezorgen en grote gebieden te desinfecteren.

Behoud veilige afstand

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de Nederlandse kust- en natuurgebieden, ondanks de maatregelen, drukbezocht om een frisse neus te halen. Mariette Bakker, woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, geeft aan dat op drukke momenten drones zullen worden ingezet om mensen te wijzen op het bewaren van 1,5 meter afstand. Vanuit de drone worden vooraf ingesproken berichten afgespeeld. Het geluid dat uit de speakers komt heeft ondanks de winderige omstandigheden minimaal een bereik van 50 meter. Door andere typen drones en speakers te gebruiken is dit bereik makkelijk te vergroten naar 200 tot 300 meter. In onder meer Madrid en Parijs werden deze speakerdrones al ingezet om het persoonlijk contact van agenten met de bevolking te vermijden. In China werden mensen, die ondanks de maatregelen alsnog op straat liepen, met behulp van extra warmtebeeldcamera’s en/of een zoomcamera’s opgespoord en via de speaker naar huis gestuurd.

Desinfecteren op grote schaal

Voor zover men nu weet verspreidt het virus zich vooralsnog met name van mens op mens, echter is inmiddels aangetoond dat het virus ook overleefd buiten het menselijke lichaam. Openbare plekken zoals stations en parken zijn gebieden waar veel mensen besmet kunnen raken. In onder meer Wuhan werden speciale desinfectie teams ingezet om de openbare ruimtes te ontsmetten. Hiervoor worden drones ingezet welke normaal gebruikt worden om gewassen te besproeien. Deze drone beschikt over een tank en is in staat om 15 tot 20 voetbalvelden per uur te desinfecteren. Doordat de drone voorzien is van een speciale radar, worden objecten automatisch ontweken. Het desinfecteren met behulp van een drone neemt het risico op besmetting voor reguliere ontsmettingsteams weg en biedt dus een effectieve en veilige manier van werken.

Bezorgen tot wel 6 kilogram

Een van de maatregelen om het coronavirus in te dammen is het isolement van besmette personen en in sommige landen zelfs een totale lockdown. Gedurende de quarantaine of de lockdown is men niet in staat om boodschappen te doen of eventuele medicijnen op te halen. Wederom biedt een drone hier uitkomst. Met verschillende drones is het namelijk mogelijk om pakketten tot 6 kilogram te vervoeren. Hiermee zouden dus onder meer voedsel en medicijnen kunnen worden bezorgd bij mensen in quarantaine of mensen die op afgelegen plekken wonen en vanwege de lockdown niet kunnen reizen. In meerdere provincies in China werden zo onder meer de desinfectie teams voorzien van materialen en voedsel.

Automatisering en belemmering

De wereldwijde gezondheidscrisis toont aan dat verdere automatisering van bepaalde werkzaamheden, onder andere door de inzet van drones, de kwetsbaarheid van de mens kan indammen en de veiligheid kan vergroten. In onder meer China bewees de drone dat het zelfs zonder prototypes en goedgekeurde vergunningen een zeer effectief en veilig middel is om in dit geval een pandemie te bestrijden. In Nederland worden echter met name de ontwikkelingen rondom bezorgingen en het desinfecteren van grote gebieden met drones nu nog geremd door wettelijke belemmeringen. Samen met partner Space53 zet Drone Flight Company zich in om ervoor te zorgen dat in tijden waar snel en innovatief handelen van levensbelang is, drones ingezet kunnen worden in de strijd tegen de verdere verspreiding van het corona virus.

Geef een reactie

Meer blogs

Over Dronestars

Vraaganalyse, advies, drones, opleidingen, handboeken, keuringen, software, implementatiehulp; DroneStars biedt het u allemaal. Zo maken wij onze missie waar – het veilig integreren van drones in de zakelijke dienstverlening, industrie en overheid. Waarmee wij willen bijdragen aan het succes van onze klanten. 

Volg ons op Social media

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *