Dronestars helpt mee in baanbrekend forensisch onderzoek naar opsporen van botten en botrestanten
Tristan Krap antropoloog bij MUMC heeft bij de Politie de vraag opgeworpen of zij geïnteresseerd waren in een specifiek aspect van forensisch onderzoek met betrekking tot het opsporen van bot en botrestanten?
De vraagstelling die Dronestars vanuit de MUMC en Politie ontving was of een drone van betekenis kan zijn bij deze nieuwe manier om bot en botresten te lokaliseren?
Vanuit deze vraagstelling is een projectgroep samengesteld van experts bestaande uit Niels van den Broek vanuit de Politie (forensische opsporing), Tristan Krap vanuit het MUMC (antropoloog), Frans Govers vanuit de politie (innovator drones) en Adeline van den Berg vanuit de Politie (beleidsmedewerker drones), Dino van Essen van Dronestars (technisch expert drones)
De eerste testen zijn vanuit een afgesloten donkere loods gedaan, waarin we met heel weinig middelen al snel konden zien dat dit een haalbaar project kon worden om deze techniek ook in de openlucht te kunnen gaan gebruiken. Met de uitkomsten uit deze tests is de Politie naar Innovation Court gegaan om een budget te vragen om verder en diepgaander onderzoek te kunnen gaan verrichten en meer testen te kunnen uitvoeren.
Met het budget dat is vrijgekomen van Innovation Court hebben we ervoor gezorgd dat er een drone op maat gebouwd kon worden voorzien van een forensische lichtbron ( Crime-lite82s 420-470 blue) en een longpassfilter. Met deze samengestelde drone hebben we gekeken of het mogelijk was om menselijk en dierlijk botmateriaal vanuit de lucht (vanaf 10 meter hoogte) zichtbaar te maken (luminiceren). Hierbij hebben wij vergelijkingen gehouden tussen het zoeken met mensen op linie en met de speciale samengestelde drone naar deze botmaterialen. De samengestelde drone vond binnen no-time alle botdeeltjes ( 28 van de 28), en de politiemedewerkers op linie slechts enkele (4 van de 28). Wat een super resultaat! Een niet onbelangrijk detail is voorts dat de plaats delict door de inzet van de drone op 10 meter hoogte maagdelijk intact bleef, dit in tegenstelling tot de op linie lopende politiemensen.
De volgende stap die zal worden genomen gezet is het onderzoeken of ook andere biologische sporen op deze wijze goed op te lichten zijn. O.a. bloed-, speeksel- en spermasporen zijn veel voorkomende sporen die de Politie graag next level wil onderzoeken op aanwezigheid.
Leuk is voorts te vermelden dat de projectgroep zal worden uitgebreid met NVWA en Defensie in de personen van Laurens Craanen en Rob Broekman, die door de onderzoeksresultaten erg enthousiast zijn geworden.
Bijgaand treft u aan een kort filmpje van de testen die zijn uitgevoerd.
Meer blogs
Over Dronestars
Vraaganalyse, advies, drones, opleidingen, handboeken, keuringen, software, implementatiehulp; DroneStars biedt het u allemaal. Zo maken wij onze missie waar – het veilig integreren van drones in de zakelijke dienstverlening, industrie en overheid. Waarmee wij willen bijdragen aan het succes van onze klanten.